Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ξέρετε ότι...


Mερικές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις από την Coron Premium προς τους αναγνώστες-φίλους της κουλτούρας της ελιάς:

-το 98% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου προέρχεται από τις χώρες της Μεσογείου. Πρώτη ελαιοπαραγωγός χώρα είναι η Ισπανία – ακολουθούν κατά σειρά η Ιταλία και η Ελλάδα.

-στον ελλαδικό χώρο, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως απολιθωμένα φύλλα άγριας ελιάς, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι 50-60 χιλιάδων ετών.

-η καθημερινή χρήση ελαιολάδου στη μαγειρική αποτελεί «γιατρικό» σε διάφορες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αρτηριακά συμπτώματα, μείωση χοληστερόλης, έλκος (γαστρικό και δωδεκαδακτύλου), διαβήτη, καθώς επίσης λειτουργεί ως προληπτικό μέσον κατά του καρκίνου.

-το χρώμα του ελαιολάδου διαφοροποιείται αναλόγως την ποικιλία και τον χρόνο συγκομιδής. Μπορεί να είναι χρυσοκίτρινο, σκουρόχρωμο είτε χρυσοπράσινο (της κορωναίικης ποικιλίας).

-η κορωναίικη ποικιλία είναι ελληνικής προέλευσης ελαιόδεντρο, που ονομάστηκε ακριβώς επειδή φύεται -κυρίως- στην περιοχή της Κορώνης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας (με χαμηλή οξύτητα και πλούσια σε υδρογονάνθρακες, κετόνες, αλδεΰδες, εστέρες κ.ά.) ενισχύονται κι επηρεάζονται από το μικροκλίμα της περιοχής: χαμηλές βροχοπτώσεις, καλλιέργεια σε ύψος μικρότερο των 500 μ. και εγγύτατα στον θαλασσινό ορίζοντα της Μεσσηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου